За град Несебър

Информация за град Несебър

Древният град с хилядолетна история е на романтичен скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак.
Полуостровът е дълъг 850 м и широк 300 м. Tук са запазени ценни паметници от всички епохи на неговото хилядолетно съществуване: стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век.
Най-голямото богатство на града са множеството църкви: от ранновизантийския период са двете трикорабни базилики – “Света София” /Старата метрополия/ – една от най-внушителните сгради в Несебър и Базиликата на северния бряг “Елеуса” от V – VI век.

Заради неповторимия си исторически колорит през 1983 г. град Несебър е включен в списъка на Световното Културно Наследство.

Днес старата част на града е привлeкателно място за романтични разходки по тесните калдаръмени улички между магазинчета, които предлагат ръчно изработени сувенири – съдове, плетива, накити. На фона на прекрасната антична атмосфера се открива неповторима възможност за отдих.

Многобройните заведения, пръснати из тесните, криволичещи улички или разположени в близост до морския бряг са прекрасно място за отмора и приятни преживявания. В тях можете да опитате ястия от националната кухня, рибни деликатеси, дивеч, екзотични коктейли и маркови напитки, съчетани с висок стандарт на обслужване. Допълнително има още много възможности за развлечение – разходки с яхта или лодка, риболов, велосипеди под наем, водни спортове и др.

Като международен туристически център, Несебър е известен и със своето пристанище, благодарение на което е част от множество световни круизи. На север и на юг от града се простират обширни плажове и естествени пясъчни дюни, чийто гребени оформят един приказен природен феномен.


Ако човек търси нещо специално, то тук е мястото, където въображението бледнее пред действителността.

bg_BGБългарски
en_USEnglish bg_BGБългарски