Eдна изключителна забележителност - Замъкът "Влюбен във вятъра" в с. Равадиново

На 25 км. от гр. Китен и на 2 км. от гр. Созопол, навътре в сушата до село Равадиново, се издига странна, романтична и величествена постройка. Гледана от въздуха, прилича на кръст, гледана откъм езерото - на детска приказка.


Замъкът "Влюбен във вятъра" е единствения замък в България. Според проф. Б. Димитро, в околностите се е намирал замъка на Хенрих Фландърски, но все още не са направени подробни проучвания.


Строежът му е започнал през 1996 г. Мястото е привлякло по магнетичен начин Георги Тумпалов, идеята за замъка му хрумва спонтанно, чертае скицата на земята и така се започва... В градежа са използвани 20 000 тона камъни - ръчно вадени от Странджа планина, на възраст около 65 млн. години. Според изследвания на геолози, тези камъни съдържат следи от микродиаманти и вероятно по тази причина замъкът си променя цвета - сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе.

На входа на замъка ни посреща статуя на рицар Тумпал, на постамента четем откровението:


"Странник съм аз от далечна земя и по пътя те носих в сърцето си,

Пазих те скрито в мойта душа, както майка пази детето си.

Носих те дълго моя мечта и изграждах те камък по камък,

Виждам те вече, пред мен си сега - "Влюбен във вятъра" приказен замък!"

 

Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Кулите са украсени с мед и месинг.

Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки.

След като веднъж влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец. Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул. Зад нея се озоваваш в приказна градина с езеро, в което плуват двойка бели и четири черни лебеда, които привнасят неповторима атмосфера към аристократичната обстановка.

Рицар Тумпал е съградил и църква в двора на замъка си - тя е с уникални иконостас и иконописи с барокови елементи, сътворени от придворния художник и поет, който забавлява посетителите и с атрактивните си облекла от онази епоха.

Собственикът - Георги Тумпалов, иска цяла България да знае, че всеки може да дойде тук по всяко време и да види замъка.

"Направих го в България, защото сме родени тук и тук ще умрем , а той ще остане..."


Вижте повече за Замъка "Влюбен във вятъра" в Равадиново във Facebook

Работно време:  от 9:00 до 22:00 ч., всeки ден, 365 дни в годината!