Светилището Беглик таш

На 4 км. от Приморско, в резервата Ропотамо се намира едно от най - тайнствените и грабващи дъха светилища, открито по нашите земи.

Беглик Таш
е открит през 2003 г. и това е най - старото открито до сега тракийско мегалитно светилище по нашето Черноморие и Югоизточна Тракия. То е съществувало от края на бронзовата епоха (XIII век пр. Хр.) и според археологическите проучвания в него е кипял активен живот до идването на първите християни по тези земи. До светилището се стига по черен път през гората, но си струва да повървиш 15 - 20 минути. Усещането е неповторимо, когато се озовеш изведъж на огромна зелена поляна и видиш огромните скални късове, огрени от слънцето.

Беглик Таш се разстила на площ 12 декара и представлява огромен кръг от камъни, положени върху скална повърхност. Големите скални късове, някои от които са с височина 9 метра, са частично обработени от човешка ръка и подредени в невероятни форми.

Мястото е било обожествявано от древните траки. Тук те носели дарове за боговете и така постепенно го превърнали в светилище. С течение на времето построили жилища за жреците, които го обслужвали. Светилището се свързва с култа към Богинята - Майка, плодородието, Орфическото посвещение и обезсмъртяването на Хероя. Има намерени полускъпоценни камъни, за които се смята, че са били принасяни на Богинята - Майка като дарове.

Интересно е, че в запазения жертвеник няма следи от принесени жертвени животни, а са открити семена от смокини, сливи, жито и просо.

Самият олтар представлява огромен полуобработен камък, който е закрепен само на две опорни точки върху плоската скала. Наблизо до олтара се намира каменният трон, на който е седял владетелят или жрецът.

Ако се вгледате малко повече, ще различите каменното брачно ложе на Бога - Слънце и Богинята - Майка, а около него са наредени каменни вани, в които са се слагали благовонни масла, както повелявал ритуалът.

Малко по - надолу от олтара се намира лабиринтът. В него можели да влизат само хора с чисти души - лошите се отдръпвали в ужас. Ако пък успеете да минете през тясната цепнатина, разкриваща се между два огромни скални къса - значи сте минали от „другия край” и сте пречистени.

Календарът представлява издълбани дупки в скалната повърхност, където в момента на слънцестоене и равноденствие преминават слънчевите лъчи и огряват тези точки. Часовникът също заслужава да се види. Кръглите камъни са така умело подредени, че сянката на слънцето да пада от главния олтар върху шестте по-малки камъка на север от него и така се получава слънчев часовник, делящ деня на 6 части.

Малко по-встрани от часовника и календара се намира жилището на жреца. От него се вижда цялото светилище и се разкрива прекрасна гледка.

Археолозите предполагат, че освен всички тези чудеса, тук е имало и обсерватория, откъдето древните са гадаели по звездите и са посочвали пътя на волните души, жадни за пътешествия.

Една легенда разказва, че през Беглик Таш е минал самият Язон, за да се допита до прорицателите, преди да тръгне да търси Златното руно.