Интересно за град Китен

Китен е основан през 1931 г. от гръцки емигранти от съседните селища, непосредствено на морския бряг.

Градът е изграден върху древното римско селище Урдовиза. Разположен е северно от устието на река Караагач, а част от него - на малкия полуостров Урдовиза. Бреговете на този полуостров са стръмни и високи - между 10 и 15 м.,  дълъг е около 120 м. и широк от 60 до 80 м. Бреговата ивица, която го свързва с градчето е съвсем тясна - не повече от 100 м. Днес, по-голямата част от селището е разположена и извън полуострова.

Историята на селището датира от далечни времена. Непосредствено до днешен Китен може да се видят останките от крепостта "Урдовиза", разположена на 35 км. от Созопол на едноименния черноморски полуостров.

Името идва от далечната бронзова епоха в древна Тракия - основано преди около 3200 години. То е старо тракийско селище, което намира потвърждение в археологическите находки на антични каменни котви, керамика от края на бронзовата епоха, архаическа, класическа и елинистична керамика (главно фрагменти от амфори), фрагменти от римски съдове от бита. Находките са открити в двата залива около полуострова. Сега тук е запазена крепостната стена, която е преграждала полуострова откъм сушата. До края на XIX в. стената на крепостта е била много добре запазена.

Днес, град Китен е много красиво кътче за отдих на български и чуждестранни туристи. Предлага практикуване на различни видове водни спортове – ветроходство, подводен риболов, подводна археология, яхти, водни ски и др. Разполага с футболно игрище, тенис кортове, баскетболни и волейболни игрища, басейни и други  най-разнообразни спортни развлечения.

И на двата плажа могат да се наемат водни колела сърфове, джетове, банан и плажни принадлежности /шезлонги, чадъри и др. На Северния плаж има ролба, а на Южния игрище за плажен волейбол.

Забавления - предлагат се екскурзии и пикници из парк „Странджа“ и резерват „Ропотамо“ Опознавателни турове до крайморски селища – Приморско, Созопол, Дюни Несебър и др. Могат да се посетят селата Ясна поляна и Писменово, които предлагат условия за селски туризъм. В курорта е изградена конна база, която предлага курс на обучение, манежна езда, полска езда, разходка с файтон.

За децата се предлагат всевъзможни забавления. В луна парка има въртележки, виенско колело, гондола, стрелбища, джаги блъскащи колички и др.
За любителите на виртуалния свят има няколко Интернет клуба.
Организират се Нептунови вечери, концерти и шоу програми.
За киноманите функционира лятно кино с най-новите филми за сезона.

Заведения и развлечения – В многобройните уютни ресторантчета и заведения за бързо хранене се сервира разнообразна храна – от Българската, Турската, Руската, Гръцката кухня.

А откритите нощни барове, дискотеки, спортните комплекси, откритите и закрити басейни, гондола, луна парк предлагат разнообразни развлечения